Programlama dilinin iyisini koklayarak anlarsınız.

23-06-2014

Gün geçmiyor ki forumlarda yada ilgili platformlarda en iyi programlama dili hangisi tartışmaları yeniden gün yüzüne çıkmasın. Programlama dilinin ve IDE’nin en iyisininin olmayacağını, ihtiyaca en iyi karşılık verenin olacağını ne zaman anlayacağız acaba.

Eskiden (çok) ASP vs PHP tartışmaları vardı, Wordpress’in çıkması ile bu tartışma biraz sönse de ara ara kendini gün yüzüne çıkararak tartışmayı dışarıdan takip edenlere keyifli dakikalar yaşatabiliyor.

firma olarak geçmişte geliştirdiğimiz bir çok projede çok farklı platformlara uygulama geliştirmemiz gerekti,
uygulama geliştirirken tek dil kullanacağız diye bir kuralımız ve saplantımız olmadığı için ihtiyacımıza en iyi ve hızlı çözümü hangi programlama dili cevap verdiyse onu kullandık.

Wince 5.0 üzerine çalışacak soğuk satış projesi için biz bunda pyqt kullanacağız, çünkü butonlara css verebiliyoruz demek yerine, o platformda kendini kanıtlamış .net kullanmayı tercih ettik, bu sayede çıkacak sorunlar için arge yapma derdimiz ortadan kalkmış oldu. daha hızlı şekilde çözüme gitmemizi sağladı.

diğer tarafta sadece ubuntu üzerinde fatura ekranı yazmamız gerektiğinde mono project ile uğraşmak yerine pyQt kullanarak hızlı şekilde çözüme ulaştık.

yine bir çok windows 98 terminalin bulunduğu  (2013 yılında) bir intranet projesi için her ne kadar php ile web tabanlı çözüm üretmiş olsak bile, bu terminaller için visual basic 6.0 ile istemciler yazmak zorunda kaldık,

örnekleri ben kendi üzerimden çoğaltabilirim, sizde sektörün içerisinde iseniz benzer durumlar başınıza gelmiştir zaten.

Mutlaka sevdiğiniz ve kodlama yaparken kendinizi zevk aldığınız bir dil vardır, ancak o dil her soruna çözüm üretmeyebilir, yada ürettiği  çözüm yeni sorunlar doğurabilir, böyle durumlarda, daha önce o soruna nasıl çözümler hangi teknolojiler kullanılmış bir bakmakta yarar var. Neticede Yazılımcının şaşkını dar gününde bile google kullanmaz.
Neticede kullandığınız programlama dili sizin prestijiniz açısından bir fayda sağlamaz, asıl prestiji yazdığınız kod ve ortaya çıkardığınız ürün ile kazanırsınız. Linus Torvalds‘ın da dediği gibi “boş lafı bırak, bana kodunu göster”

Bazı şeylerin en iyisini bulmak gerçekten mümkün değildir, çünkü ortada çok fazla değişken vardır ve bu değişkenlerin farklı değerler aldığında ortaya ne tür sonuçlar çıkacağını ön göremezsiniz.[1]